Japan spiseguide 2023.
En guide til hvor du skal spise i Japan.
Intro til spiseguiden:
Denne spiseguide er udelukkende lavet på baggrund af min egen research, og vurdering af hvad jeg synes er nogle rigtig gode bud på lækker mad til rimelige priser i Japan.
Japan rummer flere restauranter, madvare og retter end mange andre steder i verdenen, så det kan være en jungle at finde rundt i, derfor har jeg gjort det let at finde frem til mange af disse steder ved at vælge f.eks. kæder som laver utrolig god og billig mad, samt steder som er mere let tilgængelige, dvs. ingen bordreservationer osv.
Til sidst i denne guide finder du også en guide til 7- elevens gode og lækre snack alternativer når du er på farten, disse forslag er også valgt på baggrund af mine egne favoritter og er kun en brøkdel af hvad der rent faktisk findes på hylderne i de forskellige convenience stores i hele Japan.
Vær opmærksom på at udvalget kan variere afhængigt af hvor i landet du er.
Tama sushi Ginza (kæde i Tokyo)
Adresse: 〒104-0045 Tokyo, Chuo City, Tsukiji, 2 Chome−15−19 B1~2F ミレニアム築地
Denne sushi restaurant er en kæde som findes flere steder i Tokyo og især omkring Tsukiji fiskemarkedet og Ginza området.
Anbefalingen på denne kæde tager udgangspunkt i den store Tama
sushi med 2 etager der ligger i Ginza.
Det som er fantastisk lækkert ved denne sushi restaurant udover den vanvittige gode kvalitet på fisk, og ikke mindst den gode service så er det muligheden for at sidde ved disken og få sin egen sushikok som laver alt på ens bestilling.
Dette kan man selvfølgelig også rigtig mange andre steder i Tokyo, men her på Tama sushi er priserne gode og man får virkelig en unik spiseoplevelse!
Sørg for at melde ud ved ankomst eller reservation at i gerne vil sidde ved disken (2-4 personer).
Min anbefaling vil være at starte med deres deluxe sashimi plate, hvor der både er tun, laks, blæksprutte og meget andet!
Derudover kan i bestille f.eks. nigiri sushi som a la carte, og her vil det klart være at foretrække at smage følgende: O-toro tun (fed tun), Akami tun (mager tun), Shake tataki nigiri (flammegrillet laks), Hotate yaki (kammuslinger i sprød tang).
Derudover vil det være en god ide at bestille appetizers + snacks til drikkevarerne. Menukortet er stort men det står også på engelsk, således at man kan finde rundt i alt det forskellige fisk og de mange appetizers der er.
Som anbefaling til drikkevare så vil jeg klart anbefale iskold japansk fadøl eller shochu m. is (japansk spiritus brygget på kartoffel eller ris) begge dele passer enormt godt til sushien og den friske fisk.
Som afslutning på måltidet vil et glas koldt ume-shu som er traditionel blommevin passe rigtig fint.
Prisniveauet på dette sted varierer selvfølgelig alt efter hvor meget der bestilles, men regn med ca. 3-400,- kr pr. person inklusiv drikkevare, så får i mulighed for at smage et bredt udvalg af det meste fra sashimi, nigiri, appetizers osv.
Stedet åbner kl. 17, så det er en super god ide at komme lidt før kl 17 og vente for så at tage en tidlig aftensmad, dermed er chancerne for gode pladser størst og i undgår den værste rush hour i restauranten.
Der er ikke altid mulighed for pladsreservation ved disken på denne restaurant.
Ramen Takahashi (Kun i Ginza)
Adresse: 5 Chome-10-10 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan
Denne lille unikke ramen biks ligger også i Ginza på en af de dyreste adresser i hele Japan, dog skal man ikke bruge hele børneopsparingen for at få en af de bedste ramen oplevelser til dato!
Ligesom mange ramen shops og restauranter i Japan bestilles maden via en automat inden man går ind i den fysiske restaurant, så vær opmærksom på at få trykket rigtigt når du bestiller.
Deres signatur ramen er deres Yakiagoshio ramen hvor fonden er lavet på en blandet base af tonkotsu (svine fond) forskellige fisk og grøntsager, dette giver en utrolig intens og umamifyldt ramen med vanvittigt meget smag!
Toppingsene til denne ramen er blandt andet tynde skiver af mørt cha-shu svinekød, marineret bambus og forårsløg.
Du kan bestille denne ramen som et sæt, så får du en skål ris med hvor der er toppings af cha-chu svinekødet og en sødlig marinade, dette kan virkelig anbefales men så er du også ret mæt efterfølgende!
Pro-tip:
Dette tip gælder de fleste ramen restauranter, ofte kan man
bestille en ekstra omgang nudler som kommes ned i ens
resterende fond, dvs. du kan slubre løs og nyde dine nudler og toppings og lad så halvdelen af fonden være tilbage i skålen, herefter bestiller du en omgang ”Kaedama-men” (refill af nudler) koster typisk kun 200yen ca.
Husk du ofte bliver spurgt til hvordan du vil have dine nudler, soft, medium eller hard. Jeg kan varmt anbefale hard, da det har det ekstra Al dente bid!
Tokiwa-tei yakiniku (kæde)
Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
Denne yakiniku (grillet kød) restaurant er nok der hvor du får mest for pengene når det kommer til grillet kød og alkohol!
Kædens koncept er ret enkelt, bestil og grill dit kød ved bordet mens du får 75 min all you can drink fra hanen i bordet som er fyldt med Lemon sour (lemon cocktail med brus på ca. 9%).
Priserne er super gode dette sted, og alene all you can drink koster kun ca. 500yen.
Du kan selv bestille via ipaden og dermed bestemme hvor meget du vil snacke mens du drikker denne ret afhængighedsskabende cocktail fra hanen.
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen: Appetizers:
Kyuuri (syltede agurker m. saltet konbu tang) Moyashi (marinerede bønnespire)
Cabbage kål m. dressing
Wagyu nigiri (must try)!
Kød og main:
Kalbi oksekød (bestseller, mørt og lækkert kød)
Momo kyllingelårfilet m. skind
Tongue kalvetunge (spises med citronsaft og forårsløg) Kejserhat svampe
Pro-tip:
Bestil både appetizers og kød samtidigt, således at i får fyldt bordet op med en masse små tallerkner og dermed kan sidde og grille, spise og smage på de forskellige ting mens i drikker. Japanerne spiser altid på denne måde (tapas-agtigt) da det passer utrolig godt til alt den gode alkohol der bliver serveret.
Bonus-tip:
Der er mulighed for at forlænge ”all you can drink” funktionen med 30 min mod et lille beløb, det er klart også min anbefaling at gøre dette!
De spande/stole man sidder på kan man løfte låget på, og dermed komme ens overtøj, tasker osv ned i, så lugter det ikke af grillrøg når man skal hjem.
Mekiki no Ginji fiske izakaya med grill (kæde) Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
Denne izakaya kæde ligger over 200 forskellige steder i Japan og findes også i alle de større byer.
Den er utrolig populær både pga den lave pris, men også da man uden reservation kan komme ind fra gaden og få en god bid sashimi, grillet blæksprutte eller en stor iskold japansk øl.
På midten af alle bordene i restauranten er der placeret en gasgrill, denne bruges til at grille de mange forskellige fiskeretter der er på menuen.
Den grillede blæksprutte dyppet i japansk mayo var et hit her!
Grillet fisk og fadøl.
Både sashimi og de mange små retter er prisvenlige, og man kan med fordel bestille mange små
retter og ting her.
Note: På denne izakaya bliver der også serveret en Otoshi en lille ret som kommer ind når man sætter sig, dette er en appetizer man ikke kan vælge fra, og skal betragtes som et lille gebyr man betaler for at sidde og spise på restauranten (ca. 300-400yen pr. person).
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen:
Grillet blæksprutte (Yaki-ika) m. japansk mayo og citron. (Her griller man selv blæsprutte stykkerne, og disse klippes ud med en saks først ved bordet)
Kæmpe rejer (Yaki Ebi) (også disse grilles ved bordet, og de smager fantastisk)
Sashimi fad (lækker anretning af sashimi m. blandt andet tun, laks, blæksprutte og hvidfisk) Tamagoyaki – Japansk omelet med aonoritang og mayo.
Eihiri – Tørret fiskefinner der grilles (Super god snack til øllen og smager bedre end Beef Jerky! )
Protip:
Bestil en umeshu blommevin, så får du serveret den i dobbeltglas med en ret så generøs udskænkning og du får rigtig meget for pengene!
Yayoi-ken (kæde) morgenmad og frokost
Dette er min favorit morgenmads og frokoststed i Japan, kæden har et kæmpe menukort med teishoku (set menuer).
Priserne går fra ca. 670yen til 1100yen for frokostmenuerne, og morgenmad kan fås til ca. 500yen.
Her bestiller og betaler du også ved skærmen inden du går ind i restauranten, hvorefter du finder en plads og tjeneren kommer og modtager din madbillet.
Der er ligesom på alle andre restauranter i Japan gratis vand og the, og dermed skal du ikke bekymrer dig om drikkevare medmindre
du ønsker specifikke ting. Klassisk japansk morgenmad, grillet markrel, omelet, ris og Misosuppe
Derudover er der gratis refill af ris fra en stor maskine i midten af restauranten, her kan du vælge din ønskede portionsstørrelse.
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen: (alle retter serveres med misosuppe, ris og pickles)
Chicken-nanban teishoku menu (friteret lårfilet af kylling m. tartarsauce) Miso katsu teishoku menu (Paneret svinekød m. miso marinade)
Ginger pork teishoku (stegt svinekød med ingefær)
Salt grilled silver salmon teishoku (grillet laks)
Fried egg breakfast menu Grilled salmon breakfast
Som tilbehør kan jeg anbefale:
Tamagoyaki (japansk omelet med mayo)
Hiyakko tofu (kold tofu serveret med ingefær og forårsløg)
Natto fermanterede sojabønner (hvis du ikke er sart med konsistens og lugt)
Kura sushi (kæde)
Kura sushi er nok en af de allermest populære conveyor belt sushi kæder lige nu, og med god grund. Udover at være en innovativ sushikæde med hightech betjening og seje gadgets, så smager fisken her virkelig godt, og faktisk et godt stykke over hvad jeg ville mene var over gennemsnittet for conveyor belt sushi i Japan.
Ved ankomst skal du melde om du vil sidde ved et bord eller som enkeltperson ved disken, dette gøres via en skærm ved døren, derefter venter du på dit bordnummer dukker op på skærmen.
Du kan frit bestille alle dine favoritstykker af sushi fra ipad skærmen, og udvalget er ekstremt bredt. Når prisen er så god på sushi her vil jeg absolut anbefale at gå efter de mere eksklusive stykker sushi først, O-toro tun, ikura gunkan, Hamachi osv.
Protip:
Du kan spille et spil med dine tomme tallerkner mens du spiser, dette gøres ved at slide de tomme tallerkner ned i hullet i bordet, for hver 5. tallerken drejer hjulet på skærmen og hvis du er heldig vinder du en præmie fra automaten over bordet.
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen:
Nigiri – Bonito with salt and yuzu sauce
Nigiri – Ekstra fatty wild bluefin tuna (1 stk) Gunkan – Negitoro (finthakket tun m. forårsløg) Gunkan – Salmon roe
Handroll – Seaurchin and seafood handroll
Der findes også et utal af forskellige appetizers, supper og snacks på menuen og rigtig mange af dem smager også super godt. Kan varmt anbefale de medium sized ramen på kortet.
Togoshiya onigiri risboller (kæde) med engelsk menu på ipad Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
Denne onigiri restaurant og kæde er super lækker og meget convient, forstået på den måde at du kan få en frokost eller snack med dit absolutte yndlingsfyld i din onigiri, alt sammen frisklavet selvfølgelig.
Du bestiller alt via en ipad og de har også engelsk menu, dette gør processen med at vælge imellem de mange forskellige risboller en hel del lettere.
Udover et utal af forskellige slags onigiri risboller, så kan du også få lækre små appetizers og tilbehørs retter. Deres karaage friterede kylling smagte super godt!
Vær opmærksom på at deres onigiri er store her, så tag højde for det når du er sulten og bestiller løs fra menuen.
Protip:
Sæt dig ved disken og gerne tæt på den person som laver onigiri risbollerne, således kan du følge med i hvordan de fylder dem og former risbollerne, det er en kunst i sig selv og det går stærkt!
Bonus-tip:
Restauranten har set-menuer til morgenmad eller frokost, så her får du rigtig meget for pengene og ofte med en misosuppe, tangsalat eller andet ved siden af 2 eller 3 onigiri risboller.
Ippudo ramen (kæde)
Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
En helt igennem fantastisk ramen kæde, og med deres 3 forskellige signatur ramen er de virkelig en stærk spiller i Japan’s store ramen konkurrence.
Denne kæde ligger i rigtig mange byer, også de lidt mindre storbyer rundt om i Japan, og du vil ikke gå glip af en skål af disse nudler og fond!
Min go-to ramen er deres shiro-maru classic, den har virkelig meget smag i fonden og uden at blive for tung ligesom mange andre f.eks. svinefond (tonkotsu) ramens godt kan blive.
De tynde faste nudler i denne ramen sidder også lige i skabet, og vil helt klart anbefale at man vælger ”hårde” nudler samt toppings med ramen æg, bambus og svampe.
Måske en selvfølge i Japan, men servicen her var også fuldstændig i topklasse og der manglede ikke noget, alt blev udført med præcision og intet over overladt til tilfældighederne.
Protip:
Dette tip gælder de fleste ramen restauranter, men ofte kan man bestille en ekstra omgang nudler som kommes ned i ens resterende fond, dvs. du kan slubre løs og nyde dine nudler og toppings og lad så halvdelen af fonden være tilbage i skålen, herefter bestiller du en omgang ”Kaedama-men” (refill af nudler) koster typisk kun 200yen ca.
Husk du ofte bliver spurgt til hvordan du vil have din nudler, soft, medium eller hard. Jeg kan varmt anbefale hard, da det har det ekstra Al dente bid!
Torimero yakitori og izakaya (kæde) engelsk menu på ipad Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
En god og lækker kæde izakaya som jeg tilfældigvis fandt i Shizuoka, den findes dog også i mange andre større japanske byer.
Her på Torimero får du virkelig gode portioner, og alt er nemt og overskueligt at bestille via deres ipad, man kan vælge at sammensætte sin egen izakaya menu, hvilket bestemt er noget jeg vil anbefale.
Vær obs på at nogle af deres yakitori sticks er ekstra store (90 g pr. stick) så disse mætter ret godt, og du får faktisk to sticks i en.
Dette sted er japansk fadøl (Nama-biiru) et must og passer ekstremt godt til al maden!
Øllene er billige her, så brug stedet som en opvarmning til f.eks. en større bytur eller tur ude med vennerne, her vil i få rigtig meget for pengene.
Normal str. fadøl 218yen.
Mega Yakitori sticks hos Torimero.
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen:
Yakitori – Lårfilet og forårsløg m. teriyaki (Negima) Big size stick. Yakitori – Kyllingeskind m. salt (Tori-kawa)
Yakitori – Tsukune meatball m. umeboshi blomme.
Yakitori – Tsukune meatball m. rå æggeblomme og soja. Appetizers – Grillet risbolle m. soja glaze (yaki onigiri) Appetizers – Røget fiskefinne (Eihire)
Appetizers – Røgede vagtelæg
Protip:
Det sprøde kål m. kombu tang der serves ved ankomst sammen med en hvidløgsdressing er der gratis refill på, dvs. føler du at du mangler at indtage nogle grøntsager så kan du bestille lige så meget kål m. dressing uden det koster ekstra.
Izakaya Enya Namba-sennichimae I Osaka
Adresse: 14-6 Nanbasennichimae, Chuo Ward, Osaka, 542-0075, Japan
Denne fantastiske Izakaya kom vi helt tilfædigt forbi på vores seneste tur til Osaka, den er gemt godt væk i en lille gyde tæt på køkkenudstyrs området Doguyasuji i Osaka midtby.
Tættest metrostation vil være Namba.
Vi havde ikke bestilt bord men stak hovedet ind og blev budt velkommen af Yakitori masteren som står i starten af restauranten, herefter fik vi hurtigt 2 siddepladser ved disken, herfra kan man se alt blive tilberedt og absolut en oplevelse værd.
Mens røgen vælter op i den store emhætte og de utallige Yakitori spyd bliver grillet, så bliver alle sanserne aktiveret med den høje ”Irasshai” og de mange ordrer som bliver råbt op og tilberedt bag disken.
Vi valgte at bestille ud fra hvad vi kunne se de andre spiste og hvad der så lækkert ud, der var mange ting på menuen men servicen var i top så både tjenere og kokke var flinke til at hjælpe.
(Et plus hvis man kan nogle gloser på japansk, det vil absolut gøre tingene lettere).
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen:
Yakitori – Wagyue Japansk oksekøds stick (Sindsygt mørt kød)
Yakitori – Negima kyllingelårfilet og forårsløg m. teriyaki (Tare)
Yakitori – Tsukune kyllingekødboller (Nok nogle af de bedste Tsukune jeg har smagt) Yakitori - Kawa, kyllingeskind m. salt.
Japansk kartoffelsalat (Potato-salada) m. sprød panchetta og parmesan! Asparges m. smør og salt (Yaki Aspara Butta)
Grillet risbolle (Yaki onigiri)
Sprød kål m. dressing (Cabbage snack)
Start med at bestille en iskold fadøl (Nama-biiru) og gå derefter til Shochu, sake og Umeshu i løbet af aftenen, alt dette passer enormt godt til al maden!
Yatai sushi (kæde) engelsk menu på ipad Adresse: Findes i de fleste større japanske byer.
Yatai sushi betyder faktisk ”Street food sushi” og referer til de mange små festivals boder man kan se i Japan om sommeren.
Dog er Yatai sushirestaurantkæden ikke en bod, men stor velorganiseret kæde af sushirestauranter spredt udover hele Japan.
Min oplevelse er at der faktisk er ret stor diversitet og forskel på fiskens kvalitet, og smagen i retterne afhængigt af hvor i landet man besøger Yatai sushikæden. Når det så er sagt så er kvaliteten stadig meget høj alle steder.
Når man ankommer til Yatai sushi så serveres der ofte om aftenen en appetizer uden man har bestilt den, dette er en form for lille gebyr for at sidde og spise der (250-350yen).
Al maden bestilles super nemt og smart fra deres ipad menu, og man kan vælge utroligt mange ting fra kortet, lige fra den mest friske og lækre sashimi til grillede eller stegte mindre retter.
Følgende er mine favoritanbefalinger fra menuen: Nigiri – O-toro tun (fed tun)
Sashimi – Deluxe sashimi fad (Tun, laks, hamachi, sød reje (ama-ebi) og blæksprutte Ika) Drikkevare anbefaling:
Premium malt’s flaskeøl 500 ml Lemon sour cocktail
Yuzu sour cocktail
Umeshu rocks (kun med is) Sho-chu rocks (kun med is)
Grab and go snacks fra Convience stores 7-eleven
7-eleven I Japan er nok en af de bedste convenince store kæder der findes i verdenen, og med deres kæmpe store udvalg af drikkevare, snacks, mad og alkohol er der alt hvad man har brug for og endda i en utrolig høj kvalitet som ikke ses andre steder i verdenen.
Nedenstående er en liste over mine absolut favoritsnacks og drikkevare i 7-eleven Japan, og med anbefalinger til hvad du kan købe som snacks ”on the go” for at få den bedste spiseoplevelse på din ferie i Japan.
• Onigiri risboller (110-185yen)
Dette er nok ingen overraskelse, men onigiri risboller er nok den mest populære snack i Japan og de kan fås alle steder, også i 7-eleven.
Det eneste du skal bekymre dig om er hvilken en slags fyld du skal vælge din risbolle med, da der også findes utallige variationer her.
Tang og ris er pakket i dobbeltlag plastfilm, således at tangen ikke bliver blød omkring risen og du dermed kan nyde din risbolle med sprød tang omkring.
Som fyld vil jeg anbefale følgende onigiri:
Grilled Salmon Tuna + mayo Konbu seaweed Spicy cod roe
Karaage friteret kylling (120yen)
Sprød kylling som serveres lune direkte fra varmeskabet i alle 7-eleven butikkerne, også er det en snack som er nem og let at have med rundt! De findes i forskellige størrelser, og ofte kommer de også med en salt/peber blanding på som giver ekstra smag.Pro-tip til din karaage – Hvis du vil udvide din karaage oplevelse så kan du købe en æggesandwich ved siden af også komme dine karaage ind i sandwichen, så har du faktisk det man vil kalde en katsu-sando, japansk æggesandwich med sprød kylling.
Hiyashi-chuka kolde nudler (450yen)
En rigtig sommer klassiker er denne ret med kolde nudler, grøntsager, kød og en lækker ponzu sesam dressing. Du får både smagen af de lækre spændstige nudler + umami fra kød og saucen i retten, også er det en perfekt frokost at nyde på farten da den ikke kræver hverken opvarmning eller tilberedning.Der findes en del forskellige varianter af denne ret, både med udon nudler og ramen nudler, men basis for dem alle er at de smager virkelig godt og kommer med en hel masse gode lækre toppings!
Friskbrygget Is kaffe (110yen)
Denne lækre friskbryggede is kaffe er helt særlig for 7-eleven da man får en virkelig intens og god kaffesmag i sin kold brew!
Du skal hente dit bæger selv fra frysedisken hvor den kommer med is fyldt op til randen.Når du så har betalt for dit bæger kan du tage plasticfilmen af, også sætte den i kaffebryggeren ved udgangen, ”this is where the magic happens”.
Den friskkværnede kaffe kan laves enten sort el m. mælk og sukker, og du har herefter en perfekt tilberedt is kaffe i dit eget take-away krus!
Vil klart anbefale den sorte kold brew.Zero cider triple sodavand fra 7-eleven (120yen)
Fantastisk kaloriefri sodavand med smag af cider og sportsdrik. Den her smager rent faktisk som en almindelig sodavand, også er den en enorm god tørstslukker i den japanske sommervarme.
Den minder lidt om den klassiske Mitsuya cider sodavand, men her sparer du så alle kalorierne og sukkeret.
Det er ikke alle 7-eleven butikker som har denne, men har fundet den i Osaka og Tokyo.
Welch’s grape juice (130yen)
Dette er min hustru’s absolutte yndlingsdrik i Japan, og med god grund da den smager vidunderligt! Den søde smag fra vindruerne og ikke mindst duften når man åbner den er uimodståelig for enhver der elsker juice og frugtsaft.
Denne kan fås i rigtig mange butikker, convenince stores og automater i hele Japan.Morning shot black iskaffe fra Asahi. (110yen)
En skøn og afbalanceret sort is kaffe med masser af dybde i smagen, også er det en perfekt drik når du skal have lidt koffein ind og ikke ønsker en varm kaffe.
Denne is kaffe kan fås i næsten alle convenince stores.Peach icetea fra Lipton (120yen)
Denne iskolde og lækre icetea fra Lipton fåes i papkartoner og står ofte sammen med mælk og andre mejeriprodukter. Den er frisk, læskende og smager utrolig godt!
Udover smagen med fersken, kan denne også fås med citron, grape, lychee eller orange.Pro-tip – Hvis du vil nyde din icetea helt optimalt så skal du købe et isbæger (dem man bruger til ice-coffee) også fylde din icetea over i denne med et sugerør til, så har du en perfekt take-away drik som er iskold!